Domisia

Domisia

Kucharz
[Przepisów: 8]

Farinata pełna smaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ta potrawa doskonale podkręca kubki smakowe i nastraja pozytywnie, a co najważniejsze - szybko się robi, a smakuje wybornie.

Farinata pełna smaku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Farinata pełna smaku

Na placek (2 placki o średnicy 30cm)

  • 200 g mąki z ciecierzycy - 1/2 łyżeczki soli - 600 ml letniej wody - 2 łyżki oliwy

Na górę placka

  • pomidorki koktajlowe
  • pieczarki podsmażone z tymiankiem, solą i pieprzem
  • pesto z rzodkiewki slonecznika, oliwy, soli i czosnku (składniki zmiksować)
  • ser pleśniowy

Sposób przygotowania:

Farinata pełna smaku
Składniki na placek zmiksować robotem lub trzepaczką. Gotowe ciasto jest lejące i nie ma grudek.

Z ciasta na placek usuń pianę. Placek upiec w temperaturze 220 stopni w formie na tartę lub przystosowanej do pieczenia w piecu patelni wysmarowanej oliwą.

Zapiekając placek około 15minut, tak aby woda z ciasta odparowała, a placek się zarumienił, następnie nakładamy szybko składniki, począwszy od pesto i zapiekamy jeszcze ok 5 minut na górnej grzałce piekarnika.

Można dodać swoje ulubione przyprawy i zioła, np. paprykę chilli czy czosnek.
Farinata pełna smaku
Taka potrawa doskonale podkręca kubki smakowe