Sposób przygotowania:
Farinata pełna smaku
Składniki na placek zmiksować robotem lub trzepaczką. Gotowe ciasto jest lejące i nie ma grudek.
Z ciasta na placek usuń pianę. Placek upiec w temperaturze 220 stopni w formie na tartę lub przystosowanej do pieczenia w piecu patelni wysmarowanej oliwą.
Zapiekając placek około 15minut, tak aby woda z ciasta odparowała, a placek się zarumienił, następnie nakładamy szybko składniki, począwszy od pesto i zapiekamy jeszcze ok 5 minut na górnej grzałce piekarnika.
Można dodać swoje ulubione przyprawy i zioła, np. paprykę chilli czy czosnek.
Z ciasta na placek usuń pianę. Placek upiec w temperaturze 220 stopni w formie na tartę lub przystosowanej do pieczenia w piecu patelni wysmarowanej oliwą.
Zapiekając placek około 15minut, tak aby woda z ciasta odparowała, a placek się zarumienił, następnie nakładamy szybko składniki, począwszy od pesto i zapiekamy jeszcze ok 5 minut na górnej grzałce piekarnika.
Można dodać swoje ulubione przyprawy i zioła, np. paprykę chilli czy czosnek.