Sposób przygotowania:
Tarta z szynką parmeńską i warzywamiETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane masło, jajko i łyżeczkę soli.
Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę, wylepiając nim dno i boki formy.
Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut.
ETAP 2:
Przygotowujemy sos jajeczno - śmietanowo - serowy. Jajka rozmącamy, łączymy ze śmietaną i serem, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, oregano i posiekany szczypiorek.
ETAP 3:
Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pomidorki na połówki.
Na kruchym cieście układamy plasterki szynki oraz warzywa.
ETAP 4:
Dodatki zalewamy sosem.
Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez ok. 35 minut.