Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tarta z szynką parmeńską i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarty na słono są idealne na imprezę - robi się je prosto, a smakują pysznie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jedną z moich ulubionych tart wytrawnych jest tarta z szynką parmeńską, pomidorkami i papryką.

Tarta z szynką parmeńską i warzywami

Składniki:

Tarta z szynką parmeńską i warzywami

Na kruche ciasto:

Dodatki:

  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • pomidorki koktajlowe - ok. 10 sztuk
  • kawałek żółtej papryki

Na sos jajeczno - śmietanowo - serowy:

Sposób przygotowania:

Tarta z szynką parmeńską i warzywami

ETAP 1:

Tarta z szynką parmeńską i warzywami
Z mąki, masła, jajka i soli zagniatamy ciasto

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy posiekane masło, jajko i łyżeczkę soli.

Zagniatamy ciasto. Owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę, wylepiając nim dno i boki formy.

Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 20 minut.

ETAP 2:

Tarta z szynką parmeńską i warzywami
Przygotowujemy sos jajeczno - śmietanowo - serowy

Przygotowujemy sos jajeczno - śmietanowo - serowy. Jajka rozmącamy, łączymy ze śmietaną i serem, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, oregano i posiekany szczypiorek.

ETAP 3:

Tarta z szynką parmeńską i warzywami
Na kruchym cieście układamy dodatki: szynkę i warzywa

Warzywa myjemy. Paprykę kroimy w paseczki, a pomidorki na połówki.

Na kruchym cieście układamy plasterki szynki oraz warzywa.

ETAP 4:

Tarta z szynką parmeńską i warzywami
Dodatki zalewamy sosem. Tartę pieczemy w piekarniku.

Dodatki zalewamy sosem.

Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez ok. 35 minut.


Tagi:

danie