Sposób przygotowania:
Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasieETAP 1:
Zaczyn:
Zakwas zmieszać z wodą, dodać mąkę żytnią i wymieszać. Przykryć i odstawić na około 14 godzin.
Namaczanka:
Orkisz wsypać do rozdrabniacza i miksować kilkanaście sekund tak, aby uzyskać łamane ziarno, a nie mąkę. Wsypać do rondelka z wrzątkiem (200 g wody), zagotować. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.
ETAP 2:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto. Wystudzić.
ETAP 3:
Do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn, namaczankę i miód. Wsypać słonecznik. Na koniec dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
ETAP 4:
Po tym czasie przełożyć do formy (keksówka 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać wierzch. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny
Piec w 220 stopniach przez około 50 minut. Wystudzić na kratce