Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszny wilgotny chlebek z łamanych ziarnem orkiszu i prażonym słonecznikiem. Lekko wilgotny, długo świeży

Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie

Składniki:

Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie

Zaczyn:

  • 50 łyżki zakwasu żytniego
  • 150 g wody
  • 150 g mąki żytniej typ 720

Namaczanka:

 

  • 100 g ziaren orkiszu
  • 200 g wody

Ciasto właściwe:

 

Sposób przygotowania:

Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie

ETAP 1:

Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie
Orkisz wsypać do rozdrabniacza i miksować kilkanaście sekund tak aby uzyskać łamane ziarno a nie mąkę.

Zaczyn:
Zakwas zmieszać z wodą, dodać mąkę żytnią i wymieszać. Przykryć i odstawić na około 14 godzin.

Namaczanka:
Orkisz wsypać do rozdrabniacza i miksować kilkanaście sekund tak, aby uzyskać łamane ziarno, a nie mąkę. Wsypać do rondelka z wrzątkiem (200 g wody), zagotować. Przykryć i odstawić do ostygnięcia.

ETAP 2:

Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto. Wystudzić.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoto. Wystudzić.

ETAP 3:

Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie
Do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn, namaczankę i miód. Wsypać słonecznik. Na koniec dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

Do misy robota wlać wodę, dodać zaczyn, namaczankę i miód. Wsypać słonecznik. Na koniec dodać mąkę i sól. Zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

ETAP 4:

Chleb z orkiszem i słonecznikiem na zakwasie
Po tym czasie przełożyć do formy (keksówka 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać wierzch. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny

Po tym czasie przełożyć do formy (keksówka 30cm) wyścielonej papierem. Wyrównać wierzch. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3 godziny

Piec w 220 stopniach przez około 50 minut. Wystudzić na kratce


Tagi:

chleb