Sposób przygotowania:
Tarta z grzybami i boczkiemETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane masło, jajko i sól. Zagniatamy ciasto.
Owijamy je folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, wylepiając dno i boki formy.
Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy na złocisto przez ok. 20 minut.
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Dokładnie przebrane i umyte grzyby kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, a następnie dodajemy grzyby i smażymy. Po usmażeniu grzyby oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Boczek kroimy w małe paseczki i smażymy na suchej patelni.
Przygotowujemy sos: rozmącamy jajka, dodajemy ser i śmietanę oraz posiekany szczypiorek i natkę. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy.
ETAP 3:
Grzyby i boczek równomiernie wykładamy na kruche ciasto.
ETAP 4:
Farsz zalewamy sosem.
Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez ok. 35 minut.