Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tarta z grzybami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna tarta w wersji wytrawnej, z wykorzystaniem darów lasu. Tarta świetnie smakuje na ciepło, ale też na zimno, po ostudzeniu.

Tarta z grzybami i boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z grzybami i boczkiem

Na kruche ciasto:

Na farsz:

Na sos śmietanowo - jajeczno - serowy:

  • 200 g śmietanki 18%
  • 3 jajka
  • 50 g startego sera żółtego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tarta z grzybami i boczkiem

ETAP 1:

Tarta z grzybami i boczkiem
Kruche ciasto pieczemy w 180 st. C na złocisty kolor

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane masło, jajko i sól. Zagniatamy ciasto.

Owijamy je folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę, wylepiając dno i boki formy.

Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy na złocisto przez ok. 20 minut.

ETAP 2:

Tarta z grzybami i boczkiem
Grzyby razem z cebulą smażymy na rozgrzanym maśle

W międzyczasie przygotowujemy farsz.

Dokładnie przebrane i umyte grzyby kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, a następnie dodajemy grzyby i smażymy. Po usmażeniu grzyby oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Boczek kroimy w małe paseczki i smażymy na suchej patelni.

Przygotowujemy sos: rozmącamy jajka, dodajemy ser i śmietanę oraz posiekany szczypiorek i natkę. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy.

ETAP 3:

Tarta z grzybami i boczkiem
Boczek i grzyby wykładamy na kruche ciasto

Grzyby i boczek równomiernie wykładamy na kruche ciasto.

ETAP 4:

Tarta z grzybami i boczkiem
Farsz zalewamy sosem

Farsz zalewamy sosem.

Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 st. C przez ok. 35 minut.