SUPERPRZEPIS

Chleb z orkiszem i zarodkami pszenicy

  • 6
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Chleb z orkiszem i zarodkami pszenicy Więcej zdjęć (2)

Zarodki Pszenne otrzymuje się podczas przemiału ziarna pszenicy. Jest to najważniejsza pod względem fizjologicznym część ziarna, z której wyrastają kiełki.

Składniki:

Chleb z orkiszem i zarodkami pszenicy

 

  • Składniki:

 

 

  • 1 etap zakwas

 

  • 2 łyżki surowego ciasta ( ze słoiczka- odłożony z poprzedniego pieczenia)

 

  • szklanka mąki orkiszowej

 

  • szklanka wody

 

 

  • 2 etap

 

  • Do dużej miski wsypujemy

 

 

  • 1/2 kg mąki orkiszowej

 

  • 3 szklanki letniej wody

 

  • 2,5 g świeżych drożdży ( rozpuszczamy w wodzie)

 

 

 

  • można dodać

 

  • 1/2 szklanki słonecznika lub siemię lniane

Sposób przygotowania:

Chleb z orkiszem i zarodkami pszenicy

etap 1

Chleb z orkiszem i zarodkami pszenicy
podkarmiamy zakwas i odstawiamy na 12 godzin

wszystkie mieszamy w słoiku i odstawiamy na 12 godzin ( najlepiej na noc)

etap 2

Chleb z orkiszem i zarodkami pszenicy
ciasto odstawiamy na klika godzin do wyrośnięcia

Wszystkie składniki przesypujemy do dużej miski, dolewamy letnią wodę wymieszaną z drożdżami.

Łączymy wszystkie składniki i chwilę wyrabiamy.

Odkładamy do słoiczka porcję surowego ciasta potrzebnego do przygotowania następnej porcji - 2-3 kopiate łyżki, a resztę ,odstawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny

odgazowanie

Chleb z orkiszem i zarodkami pszenicy
blaszki możemy tylko posmarować olejem i obsypać płatkami

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy, potem dzielimy na dwie części i wkładamy do blaszek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia ( lepiej sie wyciąga do sprawdzenia) lub wysmarowanych olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika

pieczenie

Chleb z orkiszem i zarodkami pszenicy
Górę chlebka możemy posmarować mlekiem lub żółtkiem i posypać makiem

Początkowo pieczemy w 150 stopniach przez 15 minut

Potem zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez 35-40 minut.

Chleb upieczony to taki który po opukaniu dołu wydaje głuchy odgłos:)

Jak i poprzednio chleb najlepiej smakuje jeszcze letni ale świeżość utrzymuje do końca czyli u mnie 2-3 dni.

Przechowujemy zawinięty w ściereczce

Smacznego :)


Tagi:

chleb