Sposób przygotowania:
Chleb z orkiszem i zarodkami pszenicyetap 1
wszystkie mieszamy w słoiku i odstawiamy na 12 godzin ( najlepiej na noc)
etap 2
Wszystkie składniki przesypujemy do dużej miski, dolewamy letnią wodę wymieszaną z drożdżami.
Łączymy wszystkie składniki i chwilę wyrabiamy.
Odkładamy do słoiczka porcję surowego ciasta potrzebnego do przygotowania następnej porcji - 2-3 kopiate łyżki, a resztę ,odstawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny
odgazowanie
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy, potem dzielimy na dwie części i wkładamy do blaszek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia ( lepiej sie wyciąga do sprawdzenia) lub wysmarowanych olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
pieczenie
Początkowo pieczemy w 150 stopniach przez 15 minut
Potem zwiększamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez 35-40 minut.
Chleb upieczony to taki który po opukaniu dołu wydaje głuchy odgłos:)
Jak i poprzednio chleb najlepiej smakuje jeszcze letni ale świeżość utrzymuje do końca czyli u mnie 2-3 dni.
Przechowujemy zawinięty w ściereczce
Smacznego :)
zbysiowa
reanja
ja też:)
Magdalena88
reanja
dziękuje:)
i czekam na ocenę:D
niezły kąsek
reanja
tez przez lata sie bałam, aż mąż przyniósł mi zaczyn i przepis- usłyszałam zrób i tak robię do dzisiaj :D