edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Chleb 100% orkiszowy na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Orkisz to zboże o wyjątkowym, delikatnym smaku i nieocenionych walorach zdrowotnych, dlatego warto go spożywać między innymi w postaci pysznego domowego chleba.

Chleb 100% orkiszowy na drożdżach

Składniki:

Chleb 100% orkiszowy na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Chleb 100% orkiszowy na drożdżach

ETAP 1:

Chleb 100% orkiszowy na drożdżach
W misie robota wymieszać suche składniki.

Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami i solą.

ETAP 2:

Chleb 100% orkiszowy na drożdżach
Do mąki dodać płynny miód, olej i letnią wodę.

Do sypkich produktów dodać miód i olej, oraz taką ilość letniej wody, żeby otrzymać dość gęste ciasto. Nie powinno być ono zbyt rzadkie, gdyż chlebek będzie miał tendencję do opadania – mnie chlupnęło się troszkę za dużo wody.

ETAP 3:

Chleb 100% orkiszowy na drożdżach
Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Wyrabiać robotem przez 15 minut, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Chleb 100% orkiszowy na drożdżach
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem keksówki.

Keksówkę o wymiarach 28x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto.

ETAP 5:

Chleb 100% orkiszowy na drożdżach
Wyrośnięte w foremce ciasto posypać sezamem.

Foremkę przykryć ściereczką lub torebką foliową i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.

Wyrośnięte ciasto posypać sezamem (czarnuszką, kminkiem, makiem – jak kto lubi).
Piec około 45-50 minut, wystudzić na kratce kuchennej.


Tagi:

pieczywo chleb