Sposób przygotowania:
Chleb 100% orkiszowy na drożdżachETAP 1:
Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami i solą.
ETAP 2:
Do sypkich produktów dodać miód i olej, oraz taką ilość letniej wody, żeby otrzymać dość gęste ciasto. Nie powinno być ono zbyt rzadkie, gdyż chlebek będzie miał tendencję do opadania – mnie chlupnęło się troszkę za dużo wody.
ETAP 3:
Wyrabiać robotem przez 15 minut, nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Keksówkę o wymiarach 28x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto.
ETAP 5:
Foremkę przykryć ściereczką lub torebką foliową i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem.
Wyrośnięte ciasto posypać sezamem (czarnuszką, kminkiem, makiem – jak kto lubi).
Piec około 45-50 minut, wystudzić na kratce kuchennej.