akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Żółty chleb kukurydziany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rewelacyjny chlebek, obłędnie żółty, kukurydziany i mięciutki. Polecam szczególnie wielbicielom kukurydzy!

Żółty chleb kukurydziany

Składniki:

Żółty chleb kukurydziany

 

Sposób przygotowania:

Żółty chleb kukurydziany
Mąkę wymieszać z kurkumą, drożdżami, solą i cukrem. Kukurydzę odsączyć, ¾ zmiksować blenderem na puree, a następnie połączyć z letnią wodą i olejem. Mieszankę wlać do mąki z dodatkami i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Pod koniec dodać resztę kukurydzy i ponownie wyrobić.

Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5-2 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować okrągły bochenek. Umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Piec w 200 st.C około 30 minut. Upieczony chlebek wyjąć i ostudzić na kratce.

Smacznego!