Sposób przygotowania:
Żółty chleb kukurydziany
Mąkę wymieszać z kurkumą, drożdżami, solą i cukrem. Kukurydzę odsączyć, ¾ zmiksować blenderem na puree, a następnie połączyć z letnią wodą i olejem. Mieszankę wlać do mąki z dodatkami i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Pod koniec dodać resztę kukurydzy i ponownie wyrobić.
Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5-2 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować okrągły bochenek. Umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piec w 200 st.C około 30 minut. Upieczony chlebek wyjąć i ostudzić na kratce.
Smacznego!
Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5-2 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować okrągły bochenek. Umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piec w 200 st.C około 30 minut. Upieczony chlebek wyjąć i ostudzić na kratce.
Smacznego!