lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb kukurydziany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dziś będzie prosty chlebek kukurydziany mały,dla mnie i córki starcza na śniadanie i kolację.Smaczny i prosty wykonaniu.

Chleb kukurydziany Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb kukurydziany

Składniki:

  • 1 szklanka mąki bułkowej typ 650

 

 

  • 1 szklanka wody letniej

 

  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Chleb kukurydziany

Wykonanie:

Do misy wsypujemy dwa rodzaje mąki, najpierw ją przesiewamy. Dodajemy sól i mieszamy. Do naczynia wlewamy ciepłą wodę, cukier i drożdże, mieszamy aż się rozpuści. Rozpuszczone wlewamy do mąki i miksujemy. Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczka na godzinę aby nam dobrze wyrosło.
Po godzinie jeszcze raz odgazowujemy ciasto, formujemy bochenek i wkładamy do formy prostokątnej takiej od babki. Pieczemy chlebek 45 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu dajmy mu ostygnąć i gotowe można jeść

Chleb kukurydziany
wszystkie składniki łączymy ze sobą i zostawiamy do wyrośnięcia.