Sposób przygotowania:
Chleb pszenno kukurydziany
Drożdże rozcieramy z cukrem, czubatą łyżką mąki oraz 60 ml ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy obie mąki oraz sól. Wlewamy do niej pozostałe ciepłe mleko oraz zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy bardzo elastyczne ciasto.
Tak powstałe ciasto przekładamy do miski, którą szczelnie przykrywamy woreczkiem lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Nasiona słonecznika zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na bok.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i rozciągamy lub rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Przykrywamy czystą ścierką i zostawiamy na 10 minut.
Z ciasta formujemy wałek. Jego końce podwijamy pod spód. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy na dno, której wysypujemy osączony z wody słonecznik.
Na formę nakładamy woreczek lub folię spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Chleb po wyrośnięciu smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka.
Tak przygotowany pieczemy w temp. 200 st przez około 50 minut.
Do miski przesiewamy obie mąki oraz sól. Wlewamy do niej pozostałe ciepłe mleko oraz zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy bardzo elastyczne ciasto.
Tak powstałe ciasto przekładamy do miski, którą szczelnie przykrywamy woreczkiem lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Nasiona słonecznika zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na bok.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i rozciągamy lub rozwałkowujemy je na kształt prostokąta. Przykrywamy czystą ścierką i zostawiamy na 10 minut.
Z ciasta formujemy wałek. Jego końce podwijamy pod spód. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy na dno, której wysypujemy osączony z wody słonecznik.
Na formę nakładamy woreczek lub folię spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Chleb po wyrośnięciu smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka.
Tak przygotowany pieczemy w temp. 200 st przez około 50 minut.