slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Chleb na barszczu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak na pewno zauważyliście lubię od czasu do czasu eksperymentować w mojej kuchni. I tak powstał ten aromatyczny chleb o różowej skórce.

Chleb na barszczu

Składniki:

Chleb na barszczu

 

  • 1 szkl barszczu czerwonego
  • 3 szkl mąki orkiszowej tortowej
  • 1 op. suchych drożdży (7 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Chleb na barszczu
Szklankę barszczu czerwonego (w temperaturze pokojowej) przelewamy do miski, dodajemy drożdże, mąkę, sól i oliwę oraz zagniatamy ciasto na chleb. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto keksówki (ja moją wyłożyłam papierem do pieczenia), ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.

Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach. Studzimy na kratce.