kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chleb tostowy z mąki pszennej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny, tostowy chlebek. Pyszny chlebek tostowy przygotowany na świeżych drożdżach z dodatkiem miodu. Polecam na kanapki.

Chleb tostowy z mąki pszennej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb tostowy z mąki pszennej

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 25 dag świeżych drożdży ( lub paczuszka suchych)
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • keksówka 27 x 7 x 8
  • papier do pieczenia
  • woda do posmarowania chleba

Sposób przygotowania:

Chleb tostowy z mąki pszennej
Do miski wsypujemy mąkę. Do ciepłej wody wkładamy pozostałe składniki i mieszamy do rozpuszczenia, wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto i miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto na chleb przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto na chleb smarujemy wodą i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb studzimy.
Chleb tostowy z mąki pszennej
Wszystkie składniki na chleb wkładamy do miski.
Chleb tostowy z mąki pszennej
Następnie ciasto mieszamy i zagniatamy.
Chleb tostowy z mąki pszennej
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy wyrośnięte ciasto.
Chleb tostowy z mąki pszennej
Upieczony chlebek studzimy na metalowej kartce.