Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - żytni z kukurydzą
Do miski wsypujemy mąki, sól, siemię i sezam, suche drożdże i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz wlewamy ciepłą wodę i olej. Mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Blaszkę wykładany papierem do pieczenia i wkładamy wyrośniete ciasto, lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie chleb smarujemy wodą i posypujemy sezamem i siemieniem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Blaszkę wykładany papierem do pieczenia i wkładamy wyrośniete ciasto, lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie chleb smarujemy wodą i posypujemy sezamem i siemieniem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.