kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Chleb pszenno - żytni z kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny, domowy chleb. Przygotowany na mące pszennej i żytniej z dodatkiem kukurydzy, białego i czarnego sezamu oraz złotego siemienia. Polecam.

Chleb pszenno - żytni z kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno - żytni z kukurydzą

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - żytni z kukurydzą
Do miski wsypujemy mąki, sól, siemię i sezam, suche drożdże i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz wlewamy ciepłą wodę i olej. Mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Blaszkę wykładany papierem do pieczenia i wkładamy wyrośniete ciasto, lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie chleb smarujemy wodą i posypujemy sezamem i siemieniem.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Chleb pszenno - żytni z kukurydzą
Do miski wkładamy wszystkie składniki na chlebek.
Chleb pszenno - żytni z kukurydzą
Wyrośniete ciasto na chlebek po 30 minutach.
Chleb pszenno - żytni z kukurydzą
Wyrośniete ciasto przekładamy do blaszki.
Chleb pszenno - żytni z kukurydzą
Upieczony chlebek studzimy na metalowej kratce.