CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 182]

Chleb na liściach chrzanu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sposób pieczenia chleba na liściach chrzanu pochodzi jeszcze od mojej babci. Oczywiście ona piekła prawdziwy chleb na zaczynie, ja szybki chleb z ziarnami.

Chleb na liściach chrzanu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb na liściach chrzanu

 

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże 50 g
  • ciepła woda 500 ml
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżki soli
  • pestki słonecznika 50 g
  • siemię lniane 30 g + do posypania
  • pestki dyni 35 g
  • 4 duże liście chrzanu

Sposób przygotowania:

Chleb na liściach chrzanu
4 spore liście chrzanu należy opłukać, osuszyć i ostrym nożem wyciąć całą zgrubiałą łodygę.

Dwie blaszki 22/9 cm wysmarować tłuszczem, spód i boki wyłożyć liśćmi chrzanu.

Pokruszone drożdże posypać cukrem, rozetrzeć, dolać ciepłą wodę, sól, mąkę, wymieszać.

Na koniec wsypać pestki słonecznika, dyni i siemię lniane, znów wymieszać.

Ciasto przełożyć do blaszek, przykryć do wyrośnięcia. Wierzch posypać siemieniem lnianym.

Piec w 185 C około 50 minut ( góra i dół ).
Chleb na liściach chrzanu
Po usunięciu łodygi, liście chrzanu wkładamy do foremki
Chleb na liściach chrzanu
po wyrośnięciu ciasta , posypujemy do siemieniem