Sposób przygotowania:
Chleb pszenny wieloziarnistyZaczyn
Drożdże wymieszać z 100 ml wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750, wymieszać, a następnie ostawić na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.
Wyrabianie
Po tym czasie dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasto (w razie potrzeby podsypać blat oraz dłonie mąką pszenną). Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do podwojenia objętości.
Pieczenie
Następnie ciasto krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek. Podłużny koszyk rozrostowy (użyłam formy keksówki) spryskać wodą i dokładnie obsypać ziarnami. Chleb przełożyć do koszyka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na kolejne 60-90 minut do wyrośnięcia. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, stroną z ziarnami do góry. Wierzch bochenka można nacechować. Piec w 220st.C w zaparowanym piekarniku około 40-45 minut.
Studzenie
Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia na kratce. Smacznego!