akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chleb pszenny wieloziarnisty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wieloziarnisty chleb pszenny, z dużą ilością nasion. Dawno już takiego nie jadłam :) Polecam! (przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego-Chleb. Domowa piekarnia)

Chleb pszenny wieloziarnisty Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb pszenny wieloziarnisty

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny wieloziarnisty

Zaczyn

Drożdże wymieszać z 100 ml wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750, wymieszać, a następnie ostawić na około 30-60 minut, aby powstał zaczyn.

Wyrabianie

Po tym czasie dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego i elastycznego ciasto (w razie potrzeby podsypać blat oraz dłonie mąką pszenną). Ciasto umieścić w misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do podwojenia objętości.

Pieczenie

Chleb pszenny wieloziarnisty
Umieszczenie uformowanego chleba w formie.

Następnie ciasto krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek. Podłużny koszyk rozrostowy (użyłam formy keksówki) spryskać wodą i dokładnie obsypać ziarnami. Chleb przełożyć do koszyka, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na kolejne 60-90 minut do wyrośnięcia. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, stroną z ziarnami do góry. Wierzch bochenka można nacechować. Piec w 220st.C w zaparowanym piekarniku około 40-45 minut.

Studzenie

Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostudzenia na kratce. Smacznego!