Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1114]

Drożdżowe zawijaski z ketchupem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Drożdżowe zawijaski można upiec na przekąskę czy na kolację. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam zanurzać je w sosie i tak podjadać. Zapraszam:)

Drożdżowe zawijaski z ketchupem

Składniki:

Drożdżowe zawijaski z ketchupem

Rozczyn:

Ciasto:

Sos:

  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • papryka słodka mielona według uznania

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe zawijaski z ketchupem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąkami, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i w razie potrzeby wlewając stopniowo ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy ketchupem i oprószamy ziołami prowansalskimi, przekrawamy wzdłuż na dwa prostokąty i każdy rolujemy jak roladę, a następnie kroimy w plastry.

4. Pieczenie: Plasterki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, można z nich uformować wianuszki lub po prostu poukładać jedną roladkę obok drugiej. Pozostawiamy jeszcze na kilka minut w ciepłym miejscu, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut.

5. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.

6. Podanie: Zawijaski podajemy z sosem. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tagi:

przystawki