BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Chleb na suchych drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chciałam się podzielić przepisem na pyszny chlebek,który swoją świeżość utrzymuje przez kilka dni. Chlebek jest puszysty, mięciutki o kruchej skórce, a przepis jest nieskomplikowany, szybki i prosty.

Chleb na suchych drożdżach Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Chleb na suchych drożdżach

 

  • mąka pszenna pełne 3 szkl,
  • woda ciepła nie gorąca 1,5 szkl,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • sól 1,5 łyżeczki,
  • drożdże suche 1 pełna łyżeczka,

 

  • dodatkowo;
  • białko rozbełtane 1 szt,
  • słonecznik prażony do posypania chleba,

Sposób przygotowania:

Chleb na suchych drożdżach
Mąkę przesiewamy do miski dodajemy suche składniki i mieszamy.

Następnie dodajemy ciepłą lecz nie gorącą wodę , dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk i ścianek miski.

Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Smarujemy rozbełtanym białkiem, posypujemy ulubionymi ziarenkami (u mnie słonecznik), 

wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy około 45 - 50 minut, aby skórka się ładnie zrumieniła.

Po upieczeniu chlebek wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.

Taki świeży chlebek podałam posmarowany ze swojskim smalczykiem ze skwarkami i ogórkiem kiszonym.

Czas przygotowania 30 minut + czas wyrastania + czas pieczenia.
Chleb na suchych drożdżach
Chlebek po upieczeniu podany ze swojskim smalczykiem i ogóreczkiem kiszonym
Chleb na suchych drożdżach
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy
Chleb na suchych drożdżach
Do suchych składników dodajemy ciepłą lecz nie gorącą wodę
Chleb na suchych drożdżach
Wymieszać i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk i ścianek miski, nakryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia
Chleb na suchych drożdżach
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia
Chleb na suchych drożdżach
Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki uformować chlebek, posmarować rozmąconym białkiem posypać słonecznikiem
Chleb na suchych drożdżach
Po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce,pokroić i podawać

Tagi:

pieczywo chleb