Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - orkiszowy
Do miski wkładamy obie mąki, suche drożdże, sól, cukier i wlewamy ciepłe mleko oraz olej, zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut i przykrywamy ściereczką.
W międzyczasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Smarujemy chleb zimną wodą i posypujemy pestkami słonecznika.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na metalowej kratce.
W międzyczasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Smarujemy chleb zimną wodą i posypujemy pestkami słonecznika.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na metalowej kratce.