kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Chleb pszenno - orkiszowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny chlebek, który jest bardziej mleczny w smaku. Do jego przygotowania zamiast wody użyłam mleko. Polecam do kanapek.

Chleb pszenno - orkiszowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno - orkiszowy

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 1 op suchych drożdży ( 7 g )
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • garść słonecznika do ciasta
  • garść słonecznika do posypania
  • papier do pieczenia
  • keksówka 24 x 12

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno - orkiszowy
Do miski wkładamy obie mąki, suche drożdże, sól, cukier i wlewamy ciepłe mleko oraz olej, zagniatamy ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut i przykrywamy ściereczką. 

W międzyczasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. 

Wyrośnięte ciasto wkładamy do blaszki i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Smarujemy chleb zimną wodą i posypujemy pestkami słonecznika.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. 

Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy na metalowej kratce. 
Chleb pszenno - orkiszowy
Do miski wkładamy wszystkie składniki na chleb.
Chleb pszenno - orkiszowy
Składniki na chleb mieszamy i zagniatamy.
Chleb pszenno - orkiszowy
Wyrośnięte ciasto gotowe do przełożenia do blaszki.
Chleb pszenno - orkiszowy
Ciasto na chleb smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem.

Tagi:

pieczywo chleb