Sposób przygotowania:
Wiejski chleb na Wielkanoc
etapy przygotowania
1. Pokrojona w kosteczkę cebulę podsmażamy na patelni z masłem i oliwa, dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i podsmażamy chwile do lekkiego zarumienia cebuli.
Pod koniec smażenia dodajemy ulubione przyprawy i smażymy chwilkę do wymieszania smaków. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do dużej miski dajemy przesiana make z drożdżami i sola, lekko mieszamy. Do suchych składników dodajemy zawartość patelni.
3. Do misy z maka i cebula dodajemy letnia wodę ( letnia woda to taka co jesteśmy w stanie wsadzić palec do nie i nie parzy nas ). Ciasto wyrabiamy ręcznie albo mikserem z hakiem.
Osobiście wole ręcznie, jest to tradycyjna forma wyrobu i mam pełną kontrole nad ciastem.
Ciasto wyrabiamy do wymieszania składników oraz aż będzie elastyczne, jeśli ciasto się lepi dodać
1. Pokrojona w kosteczkę cebulę podsmażamy na patelni z masłem i oliwa, dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i podsmażamy chwile do lekkiego zarumienia cebuli.
Pod koniec smażenia dodajemy ulubione przyprawy i smażymy chwilkę do wymieszania smaków. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do dużej miski dajemy przesiana make z drożdżami i sola, lekko mieszamy. Do suchych składników dodajemy zawartość patelni.
3. Do misy z maka i cebula dodajemy letnia wodę ( letnia woda to taka co jesteśmy w stanie wsadzić palec do nie i nie parzy nas ). Ciasto wyrabiamy ręcznie albo mikserem z hakiem.
Osobiście wole ręcznie, jest to tradycyjna forma wyrobu i mam pełną kontrole nad ciastem.
Ciasto wyrabiamy do wymieszania składników oraz aż będzie elastyczne, jeśli ciasto się lepi dodać
stopniowo maki, faktura ciasta powinna być elastyczna lekko lepiąca się do reki.
4. Ciastu nadajemy kształt bochenka odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objętości ok 1,5 h do 2 h
5. Jeśli chleb ładnie wyrósł nastawiamy piekarnik na 200 stopni , pieczemy w 200 stopniach przez 30 min a po tym czasie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tak jeszcze 10 minut
najlepiej piec bez termoobiegu , tylko wybrać opcje góra dol .
można tez chleb jeszcze posypać troszkę maka , sola morska lub pieprzem
podczas pieczenia wydobywa się nieziemski zapach pieczonego chleba i cebuli;)
6. Po pieczeniu wyciągamy do studzenia na kratce, dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy dźwięk po stuknięciu w spod
chleb długo zachowuje swiezosc a jest przepyszny i łatwy w przygotowaniu
Smacznego;)
4. Ciastu nadajemy kształt bochenka odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce do podwojenia objętości ok 1,5 h do 2 h
5. Jeśli chleb ładnie wyrósł nastawiamy piekarnik na 200 stopni , pieczemy w 200 stopniach przez 30 min a po tym czasie zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy tak jeszcze 10 minut
najlepiej piec bez termoobiegu , tylko wybrać opcje góra dol .
można tez chleb jeszcze posypać troszkę maka , sola morska lub pieprzem
podczas pieczenia wydobywa się nieziemski zapach pieczonego chleba i cebuli;)
6. Po pieczeniu wyciągamy do studzenia na kratce, dobrze wypieczony chleb wydaje głuchy dźwięk po stuknięciu w spod
chleb długo zachowuje swiezosc a jest przepyszny i łatwy w przygotowaniu
Smacznego;)