Sposób przygotowania:
Chleb jogurtowy na drożdżachSkładniki
Do misy wlewamy ciepłą wodę, wyruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Następnie dodajemy mąki, jogurt, ocet, sól i miód. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.
Wyrastanie
Dużą miskę nacieramy olejem, przekładamy na nią ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrosniecia.
Skłdanie
Wyrośnięte ciasto kilkukrotnie składamy i ubijamy, by pozbyć się powietrza.
Formowanie
Ciasto przekładamy na blat lub stolicę, opruszamy mąką i formujemy bochenek. Przekładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem i ostrym nożem nacinamy wierzch w kratkę. Zamykamy naczynie i wkładamy do zimnego piekarnika.
Pieczenie
Piekarnik ustawiamy na 220 stopni i pieczemy góra-dół ok 55 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.
biedroneczki