WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Chleb jogurtowy na drożdżach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, pyszny i pięknie prezentujący się chleb drożdżowy z jogurtem i miodem.

Chleb jogurtowy na drożdżach

Składniki:

Chleb jogurtowy na drożdżach

 

Sposób przygotowania:

Chleb jogurtowy na drożdżach

Składniki

Chleb jogurtowy na drożdżach
Składniki można wyrobić ręcznie lub w robocie.

Do misy wlewamy ciepłą wodę, wyruszamy drożdże i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Następnie dodajemy mąki, jogurt, ocet, sól i miód. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

Wyrastanie

Chleb jogurtowy na drożdżach
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Dużą miskę nacieramy olejem, przekładamy na nią ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrosniecia.

Skłdanie

Chleb jogurtowy na drożdżach
Najlepiej jest składać ciasto w misce, aby się nie kleiło.

Wyrośnięte ciasto kilkukrotnie składamy i ubijamy, by pozbyć się powietrza.

Formowanie

Chleb jogurtowy na drożdżach
Najlepiej chleb pokroić cienkim nożem lub skalpelem.

Ciasto przekładamy na blat lub stolicę, opruszamy mąką i formujemy bochenek. Przekładamy do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem i ostrym nożem nacinamy wierzch w kratkę. Zamykamy naczynie i wkładamy do zimnego piekarnika.

Pieczenie

Chleb jogurtowy na drożdżach
Chleb pieczemy w dużym naczynia, gdyż sporo rośnie.

Piekarnik ustawiamy na 220 stopni i pieczemy góra-dół ok 55 minut, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze 5 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.