zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb na waflach kukurydzianych

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

smaczny eksperyment - chleb z waflami kukurydzianymi

Chleb na waflach kukurydzianych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na waflach kukurydzianych

 

  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 g wafli kukurydzianych ekstra cienkie
  • 2 łyżki przyprawy do chleba włoskiego z czarnuszką i suszonymi pomidorami
  • 300 g mąki graham typ 1850
  • 600 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżka soli
  • 6 łyżek oleju ryżowego
  • 600 ml letniej wody
  • 100 g świeżych drożdży

Sposób przygotowania:

Chleb na waflach kukurydzianych
W misce rozetrzeć drożdże z cukrem na płynną masę. Wafle kukurydziane zmiksować w rozdrabniaczu. Do drożdży wlać letnia wodę, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je wyrobić i przełożyć na blachę do pieczenia wysmarowaną olejem. Uformować bochenek a następnie naciąć go w kilku miejscach ukośnie i oprószyć z wierzchu mąką. Tak przygotowany chleb ponownie zakryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Chleb na waflach kukurydzianych
wafle kukurydziane zmiksować w rozdrabniaczu
Chleb na waflach kukurydzianych
wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia
Chleb na waflach kukurydzianych
wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić ...
Chleb na waflach kukurydzianych
wyrośnięty chleb piec w 170 stopniach 50 minut