Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zaczynie orkiszowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Chleb pszenno orkiszowy na zaczynie orkiszowym

Chleb na zaczynie orkiszowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zaczynie orkiszowym

 

  • 100 g zakwasu żytniego
  • 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 90 g wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g wody
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zaczynie orkiszowym
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: do 100 g dokarmionego wcześniej zakwasu żytniego dodać mąkę orkiszową i 90 g wody. Zamieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin. Na drugi dzień rano do zaczynu dodać olej, 300 g wody, sól i cukier. Zamieszać. Wlać do mieszanki mąk i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrastania na około 3-4 godziny Po tym czasie ciasto zagnieść, przełożyć do formy (keksówka 10x30cm), przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut, wyjąć chleb z formy i dopiekać 10 minut od spodu
Chleb na zaczynie orkiszowym
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn do 100 g dokarmionego wcześniej zakwasu żytniego dodać mąkę orkiszową i 90 g wody Zamieszać Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-14 godzin
Chleb na zaczynie orkiszowym
Na drugi dzień rano do zaczynu dodać olej 300 g wody sól i cukier Zamieszać
Chleb na zaczynie orkiszowym
Wlać do mieszanki mąk i wyrobić ciasto Odstawić do wyrastania na około 3-4 godziny
Chleb na zaczynie orkiszowym
Po tym czasie ciasto zagnieść przełożyć do formy przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 2-3 godziny

Tagi:

chleb pieczywo