Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowo - gryczany ze słonecznikiem
W misce umieszczamy wszystkie składniki na chleb i zagniatamy ciasto.
Miskę przykrywamy np. ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W międzyczasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na kratkę. Studzimy.
Miskę przykrywamy np. ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W międzyczasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Po tym czasie ciasto smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na kratkę. Studzimy.
biedroneczki
kuchenny świat