kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1046]

Chleb orkiszowo - gryczany ze słonecznikiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny chlebek. Chlebek przygotowałam z mąki orkiszowej i gryczanej z dużą ilością słonecznika. Polecam.

Chleb orkiszowo - gryczany ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb orkiszowo - gryczany ze słonecznikiem

 

  • 2 szkl mąki orkiszowej
  • 0,5 szkl mąki gryczanej
  • 1 szkl ziaren słonecznika
  • 1 op suszonych drożdży ( 7 g )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szkl ciepłej wody
  • słonecznik do posypania chleba
  • keksówka 22 x 8 x 7
  • papier do pieczenia
  • woda do posmarowania chleba

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowo - gryczany ze słonecznikiem
W misce umieszczamy wszystkie składniki na chleb i zagniatamy ciasto.

Miskę przykrywamy np. ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

W międzyczasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie ciasto smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na kratkę. Studzimy.
Chleb orkiszowo - gryczany ze słonecznikiem
Wszystkie składniki na chleb przekładamy do miski.
Chleb orkiszowo - gryczany ze słonecznikiem
W misce zagniatamy ciasto na chlebek i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Chleb orkiszowo - gryczany ze słonecznikiem
Ciasto na chleb wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Chleb orkiszowo - gryczany ze słonecznikiem
Chleb przed pieczeniem smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem.