lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chleb ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie ma to jak swoje pieczywo, najlepsze to takie zaraz po upieczeniu z chrupiącą skórką. Bułki też uwielbiam lecz dziś tylko na chlebek was zapraszam.

Chleb ze słonecznikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb ze słonecznikiem

Składniki:

  • mąka pszenna typ 650( bułkowa) 500 g
  • woda ciepła 350 ml( jak będzie za geste to dodać jeszcze odrobinę ciepłej wody)
  • drożdże świeże 40 g
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • olej 4 łyżki
  • słonecznik łuskany 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Chleb ze słonecznikiem

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą i odmierzoną mąkę. Do szklanki wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Przelewamy do naszej mąki i lekko mieszamy. Powstaje zawiesina, zakrywamy ścierką i niech sobie wyrasta przez jakieś 15 minut.

Wlewamy resztę ciepłej wody i olej. Wsypujemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrobione więc dodajemy słonecznik i ponownie wyrabiamy. Zostawiamy pod przykrycie do wyrośnięcia na 45 minut ( już w formie do pieczenia).

Ciasto chlebowe pięknie wyrosło wiec wstawiamy je do pieca. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut z termoobiegiem na samym dole piekarnika.

Chlebek się upiecze i będzie pyszny i chrupiący.

Chleb ze słonecznikiem
Do misy wsypujemy przesianą i odmierzoną mąkę. Do szklanki wlewamy ciepłą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem. Przelewamy do naszej mąki i lekko mieszamy. Powstaje zawiesina, zakrywamy ścierką i niech sobie wyrasta przez jakieś 15 minut.Wlewamy resztę ciepłej wody i olej.Wsypujemy sól i wyrabiamy ciasto.
Chleb ze słonecznikiem
Ciasto wyrobione więc dodajemy słonecznik i ponownie wyrabiamy.
Chleb ze słonecznikiem
Zostawiamy pod przykrycie do wyrośnięcia na 45 minut ( już w formie do pieczenia)
Chleb ze słonecznikiem
Pieczemy w 170 stopniach 50 minut z termoobiegiem na samym dole piekarnika.