Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem ugotowanych przeciśniętych praską ziemniaków i łuskanego słonecznika...

Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem

Składniki:

Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem

Etap 1

Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem
Ugotowane i odcedzone ziemniaki przeciśnięte przez praskę.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę. (Waga ziemniaków podana po ugotowaniu).

Etap 2

Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 3

Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem
Woda rozczyn drożdżowy i ziemniaki dodane do sypkich składników.

Dodać do nich wodę, rozczyn drożdżowy i ziemniaki, wymieszać.

Etap 5

Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Ziemniaczany chleb ze słonecznikiem

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.