Sposób przygotowania:
Chleb orkiszowy pieczony w garnkuprzygotowanie
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem, wlewam odrobinę wody i mieszamy do rozpuszczenia.
Zaczyn odstawiamy na 10 minut,
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, zaczyn i resztę wody wyrabiamy do połączenia się składników.
Miskę smarujemy olejem, przekładamy do niej ciasto ( górę też można posmarować) przykrywamy dokładnie folią spożywczą i czystą ściereczką.
wyrastania
Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 2,5-3 godziny
Wszystko zależy od temperatury, ale ciasto musi podwoić swoją objętość.
pieczenie
Teraz potrzebne będą grube rękawice i wyciągamy gorący garnek.
Przekładamy ostrożnie bochenek, przykrywamy i wkładamy z powrotem do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut, potem ściągamy pokrywę i dopiekamy przez 15 minut
aż bochenek sie ślicznie zrumieni.
Upieczony wyciągamy z garnka i studzimy na kratce
Smacznego :)
Kuchnia MagdaLeny
reanja
dziękuję:)