dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Chleb orkiszowy razowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty do przygotowania i zdrowy chlebek

Chleb orkiszowy razowy

Składniki:

Chleb orkiszowy razowy

 

  • pół kg maki orkiszowej razowej
  • łyżeczka cukru

 

  • 250 ml ciepłej wody

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb orkiszowy razowy
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, kiedy zaczną rosnąć mieszamy z resztą składników i wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.Kiedy podwoi swoją objętość, wyrabiamy je ok 1-2 minuty i przekładamy do formy do pieczenia natłuszczoneji wysypanej otrebami. Wierzch smarujemy odrobiną wody.Odstawiamy jeszcze na ok 20 min do wyrośnięcia.Pieczemy ok 45 min w 180st.