ebata

ebata

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Chleb otrębowy owsiany z prażoną cebulką z automat

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

kiedyś chlebek piekłam w piekarniku i też wychodził super

Chleb otrębowy owsiany z prażoną cebulką z automat Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb otrębowy owsiany z prażoną cebulką z automat

 

  • 3 szklanki otrębów owsianych
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 4 jaja
  • 200 ml mleka 2 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 250 g twarogu
  • 30-40 g drożdży
  • 3 solidne łyżki prażonej cebulki

 

Sposób przygotowania:

Chleb otrębowy owsiany z prażoną cebulką z automat
Do maszyny kruszę twaróg, dodaje 4 jaja i 2 łyżeczki soli. Ustawiam program wyrób ciasta ( u mnie jest to 16 ) trwa to około 1,25 godziny. W podgrzanym mleku rozpuszczam drożdże i dodaję cukier. Wlewam do twarogu z jajami - czekam, aż się połączy - trwa to krótką chwilę. W misce mieszam otręby i skrobię kukurydzianą - wsypuje do maszyny. Wyrabianie ciasta trwa około 25 minut, dlatego 5 minut przed końcem dosypuję cebulkę.Po 25 minutach wyciągam mieszadła i teraz całą godzinę ciasto w spokoju i ciepełku wyrasta - wychodzi dosyć gęste uzależnione jest to od wielkości jaj - ew. można w trakcie wyrabiana dodać trochę wody ( 50 ml ). Jak już ciasto wyrośnie nastawiam program pieczenie chleba ( u mnie 15 ) na czas 1,10 godziny ( taki jest najdłuższy ) + 10 minut dodatkowych po zakończeniu, oraz stopień zrumienienia 3. Po zakończeniu pieczenia pozostawiam ciasto na ok 30 minut w maszynie - lepiej "wychodzi"
Chleb otrębowy owsiany z prażoną cebulką z automat
W maszynie mieszam twaróg z jajami i solą
Chleb otrębowy owsiany z prażoną cebulką z automat
Pod koniec mieszania dodaje prażoną cebulkę
Chleb otrębowy owsiany z prażoną cebulką z automat
Ciasto wyrasta w spokoju i ciepełku 1 godzinę

Tagi:

chleb pieczywo