Sposób przygotowania:
Chleb pełnoziarnisty
Mąkę wymieszać z otrębami, drożdżami i przyprawami, dolać ciepłą wodę i wymieszać tylko łyżką ( nie musi być dokładnie wymieszane i odstawić na kilka minut, aby drożdże się uaktywniły.
Po około 15 minutach dolać oliwę i przy pomocy robota zagnieść ciasto ( wyrabiać je kilka minut) , następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować 1 większy lub tak jak ja 2 mniejsze bochenki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu zimną wodą i posypać delikatnie mąką, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 35-40 minut w zależności od wielkości bochenków.
Po około 15 minutach dolać oliwę i przy pomocy robota zagnieść ciasto ( wyrabiać je kilka minut) , następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta uformować 1 większy lub tak jak ja 2 mniejsze bochenki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować po wierzchu zimną wodą i posypać delikatnie mąką, odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym do 200 st piekarniku około 35-40 minut w zależności od wielkości bochenków.