Sposób przygotowania:
Chleb dyniowy na zakwasie z ziarnami
Dynie kroję na małe kawałki i gotuje w małych ilościach wody, nie więcej jak pól szklanki wody ponieważ dynia puści sok. Ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia miksuje blenderem, to samo robię z dynią. Mąkę pełnoziarnistą razem ze słonecznikiem i nasionami lnu sparzam szklanką gotującej wody, mieszam dokładnie i odstawiam pod przykryciem do ostygnięcia. Do miski przesiewam mąkę pszenną, dodaję mąkę pełnoziarnistą zaparzoną, zakwas. Z zakwasu odkładam łyżkę do następnego pieczenia. Dodaję ziemniaki zmiksowane, dynię, sól, miód. Całość wyrabiam ręką. W trakcie wyrabiania jak ciasto jest za rzadkie podsypuje mąką, jak za geste dolewam wody. Z proporcji wychodzą dwa bochenki chleba. Odstawiam na trzy godziny do wyrośnięcia, i zagniatam ponownie trzy razy w od stepach co 30 minut. Ciasto rozciągam i formuję bochenki.. Wykładam do koszyczków wyłożonych ściereczką i posypanych mąką. Przykrywam folią i odstawiam do wyrośnięcia na noc w lodówce, albo na trzy godziny w kuchni. Po wyjęciu z koszyczka, odwracam ciasto na deskę wysypaną mąką i nacinam. Chleb wykładam na kamień do pizzy który wcześniej został nagrzany 30 minut Wstawiam także garnek z wodą żeby piekarnik się naparował. Po nagrzaniu wyjmuje garnek z wodą. Chleb piekę 10 minut temp 230 minut , po tym czasie zmniejszam na 180 stopni i piekę 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika wykładam chleb na kratkę, spryskuję go wodą i nakrywam ściereczką.
edytaha
Alex_M
Dinah