Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1641]

Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Taki chlebek polecam upiec na śniadanie lub kolację. Jest bardzo pyszny i bardzo zdrowy. Idealnie smakuje z masełkiem.

Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni

Składniki:

Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni

Rozczyn:

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.

2. Do mąki dodajemy sól, olej, pestki dyni, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.

3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i wkładamy do foremki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.

4. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Studzimy, kroimy i podajemy.