Sposób przygotowania:
Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłym miejscu.
2. Do mąki dodajemy sól, olej, pestki dyni, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i wkładamy do foremki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
4. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Studzimy, kroimy i podajemy.
2. Do mąki dodajemy sól, olej, pestki dyni, wyrośnięte drożdże i stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i wkładamy do foremki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
4. Po tym czasie chleb pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Studzimy, kroimy i podajemy.