Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z majonezem i ostropestem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny domowy pszenny chleb na drożdżach z dodatkiem majonezu, otrębów orkiszowych i mielonego ostropestu...

Chleb z majonezem i ostropestem

Składniki:

Chleb z majonezem i ostropestem

 

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 7,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1/2 szklanki otrębów orkiszowych
  • 2 czubate łyżki mielonego ostropestu
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1 szklanka majonezu
  • białko do posmarowania
  • łuskany słonecznik - wg uznania

Sposób przygotowania:

Chleb z majonezem i ostropestem

Etap 1

Chleb z majonezem i ostropestem
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.

Etap 2

Chleb z majonezem i ostropestem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 3

Chleb z majonezem i ostropestem
Rozczyn drożdżowy majonez i woda dodane do sypkich składników.

Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wodę i majonez, wymieszać.

Etap 4

Chleb z majonezem i ostropestem
Dobrze wyrobione ciasto na chleb odłożone do wyrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 5

Chleb z majonezem i ostropestem

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do trzech małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 6

Chleb z majonezem i ostropestem

Wyrośnięty chleb posmarować białkiem, posypać słonecznikiem.

Etap 7

Chleb z majonezem i ostropestem

Chleb piec w 200 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 60 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

pieczywo chleb