Sposób przygotowania:
Chleb pełnoziarnisty
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól i rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykrywamy je mokrą ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min w temp. pokojowej by składniki się związały. Następnie dzielimy ciasto na dwie części i formujemy bochenki chleba, które umieszczamy w blaszkach (keksówkach) wcześniej nasmarowanych olejem. Odstawiamy na ok. 35-40 min w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką (aż ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięty chleb delikatnie wygładzamy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami owsianymi bądź ziarnami słonecznika, następnie wkładamy do nagrzanego do 220 st. C. piekarnika i pieczemy przez ok 30-35 min. Smacznego! :)
2milutka
mala-madzia
Hehe chcesz kromeczkę? ;)
2milutka
Pewnie:D
mala-madzia
Hmmm wysłałabym Ci go pocztą lotniczą, ale istnieje ryzyko, że zanim dotrze to nie będzie już taki ciepły i aż tak pachnący ;)
Netka
mala-madzia
Hehe dziękuję Netka :) Jeden rodzaj, zwykła pełnoziarnista, jaką można dostać w każdym lepszym sklepie ;)
Netka
ok, dziekuje, czyli pszenna, tak?
mala-madzia
Tak, do tego chlebka akurat takiej użyłam :)
mysza75
mala-madzia
Oj tak, na korytarzu aż było czuć jego zapach ;)