Sposób przygotowania:
Domowy chleb pełnoziarnisty
Drożdże kruszymy i wrzucamy do małej miski, dodajemy 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut). Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, dodatki i pozostałą wodę - mieszamy. Stolnicę podsypujemy mąką (ręce smaruję oliwą, żeby ciasto się nie kleiło) wykładamy ciasto i zagniatamy (około 5 minut, aż stanie się elastyczne). Przekładamy z powrotem do miski i przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 30 - 45 minut (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy chleb, przekładamy do blaszki obsypanej otrębami, spryskujemy wodą i posypujemy siemieniem i otrębami (lub innym dodatkiem), przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Gdy chleb wyrośnie spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Piec w 220 stopniach przez około 25 - 30 minut. Smacznego :)
Ewa