Sposób przygotowania:
Chleb pełnoziarnisty prosty
Drożdże rozpuścić w wodzie i dodawać po malutku wymieszane mąki razem z solą. Ja na początku używam mieszadła do jajek, potem jednak następuje etap pracy ręcznej gdyż mieszadło już nie daje rady! Ciasto powinno być "w miarę" gładkie i dość dobrze odklejać się od ręki. Nie musi być jednak idealne gdyż w ciepłym miejscu i tak wyrośnie. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 min. Następnie przełożyć do wysmarowanych olejem blaszek i odstawić na kolejne 30 min. Moja babcia zawsze przykrywała ciasto mokrą ściereczką ale zaczyna się wtedy przyklejać gdy ciasto rośnie. Chlebki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok godziny. Przed wstawieniem można chlebki jeszcze posmarować z wierzchu wodą i posypać ziarnami słonecznika. Jednak przy krojeniu większość ziaren i tak zazwyczaj odpada. Chlebki powinny mieć dobrze zrumienioną skórkę jak na zdjęciu, choć patyczek do sprawdzania ciasta może być jeszcze lekko wilgotny. Po wystygnięciu chlebki są puszyste i dość wilgotne. Najlepsze posmarowane osełką. Palce lizać! Gorąco polecam!