Sposób przygotowania:
Chleb pszenny trzy ziarna
Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i mieszać aż drożdże się rozpuszczą i będą płynne. Wlać wodę oraz olej. Wsypać mąkę wymieszaną z solą oraz ziarna.
Wszystko połączyć używając drewnianej łyżki a następnie wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, przełożyć je do miski i zakryć ściereczką zostawiając do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość ponownie chwilkę wyrobić, podzielić na dwie części i przełożyć do keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych mąką. Zostawić ciasto w foremkach do wyrośnięcia ale wcześniej wierzch posypać mąką.
Piekarnik nastawić na 200 stopni i na dno wstawić naczynie z wodą lub wrzucić kostki lodu. Gdy ciasto w foremce wyrośnie szybko zrobić ostrym nożem nacięcia i wstawić blaszkę do piekarnika. Chleb piec 30 minut a potem kolejne 30 w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Wszystko połączyć używając drewnianej łyżki a następnie wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, przełożyć je do miski i zakryć ściereczką zostawiając do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość ponownie chwilkę wyrobić, podzielić na dwie części i przełożyć do keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych mąką. Zostawić ciasto w foremkach do wyrośnięcia ale wcześniej wierzch posypać mąką.
Piekarnik nastawić na 200 stopni i na dno wstawić naczynie z wodą lub wrzucić kostki lodu. Gdy ciasto w foremce wyrośnie szybko zrobić ostrym nożem nacięcia i wstawić blaszkę do piekarnika. Chleb piec 30 minut a potem kolejne 30 w temperaturze 180 stopni.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.