zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenny trzy ziarna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Te chlebki upiekłam dla znajomej na jej okrągłe urodziny. Jako, że chlebki były nie dla mnie nie ma zdjęcia w przekroju.

Chleb pszenny trzy ziarna

Składniki:

Chleb pszenny trzy ziarna

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny trzy ziarna
Do miski włożyć drożdże, dodać cukier i mieszać aż drożdże się rozpuszczą i będą płynne. Wlać wodę oraz olej. Wsypać mąkę wymieszaną z solą oraz ziarna.

Wszystko połączyć używając drewnianej łyżki a następnie wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką, przełożyć je do miski i zakryć ściereczką zostawiając do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość ponownie chwilkę wyrobić, podzielić na dwie części i przełożyć do keksówek wysmarowanych olejem i wysypanych mąką. Zostawić ciasto w foremkach do wyrośnięcia ale wcześniej wierzch posypać mąką.

Piekarnik nastawić na 200 stopni i na dno wstawić naczynie z wodą lub wrzucić kostki lodu. Gdy ciasto w foremce wyrośnie szybko zrobić ostrym nożem nacięcia i wstawić blaszkę do piekarnika. Chleb piec 30 minut a potem kolejne 30 w temperaturze 180 stopni.

Upieczony chleb wystudzić na kratce.

Tagi:

pieczywo chleb