Chleb PKU (niskofenyloalaninowy)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chleb dla osób z fenyloketonurią.

Chleb PKU (niskofenyloalaninowy) Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb PKU (niskofenyloalaninowy)

 

Sposób przygotowania:

Chleb PKU (niskofenyloalaninowy)
Drożdże i cukier wymieszać z wodą i odstawić na 15 minut czasem mieszając. Do rozczynu dodać mąkę i sól. Miksować do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany. Na koniec dodać olej i jeszcze chwilę miksować. Ciasto przelac do podłużnej formy przykryc ścierką i odstawic na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 250 stopni.
Chleb PKU (niskofenyloalaninowy)
Ciasto należy bardzo dobrze miksowac aby nie było żadnej grudki
Chleb PKU (niskofenyloalaninowy)
Formę można wysmarowac tłuszczem roślinnym (np. olejem)
Chleb PKU (niskofenyloalaninowy)
Aby skóra zbytnio się nie spiekła można podczas pieczenia wstawic pod chleb pojemnik z wodą

Tagi:

chleb