7dziadek

7dziadek

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Chleb przenno-razowy na zakwasie z Autom

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wiem co to 'Krótki opis' :-(

Chleb przenno-razowy na zakwasie z Autom

Składniki:

Chleb przenno-razowy na zakwasie z Autom

 

  • 300g zakwas żytni
  • 400g mąka 405-550
  • 100g mąka przenna razowa
  • 8-10g drżdży świeże
  • 2 duze łyzki oleju
  • 1.5 duzej łyzki cukru
  • 1.5 malej łyzeczki soli
  • 300-350 ml wody
  • [kminek jak kto lubi]

Sposób przygotowania:

Chleb przenno-razowy na zakwasie z Autom
Do foremki daję kolejno: zakwas, wode z rozpuszczonym cukrem, drożdże, olej, mąki, sól. Ustawiam program na chleb szybki - podgrzewa i miesza ok. 25-30 min. Potem I faza wyrastania w temp. ok 30 sc.C ok. 60 min Potem włącza sie pieczenie - czekam ok. 10 min aby sie nagrzało do 50-55 st.C i wyłaczam automat pozostawiając ciasto do wyrastania na ok. 1 - 2 godz. patrzę jak rośnie i jak wyrośnięcie jest juz ok wtedy ustawiam automat na samo pieczenie u mnie 60 min. Chleb gotowy BEZ zakalca i smaczny - Polecam 'dziadek'

Tagi:

chleb