Sposób przygotowania:
Chleb pszenno orkiszowy z chia na podmłodziepodmłoda
Dzień przed pieczeniem:
W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji.
przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami mieszamy z zaczynem, na jednolitą masę.
Przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąka i zagniatamy przez 5-7 minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk.
Przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania.
w połowie tego czasu zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka- dzięki temu chleb będzie bardziej puszysty.
Ciasto będzie gotowe gdy przynajmniej podwoi swoja objętość.
Ciasto ponownie przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i formujemy długi bochenek.
Przykrywamy i pozostawiamy na 1-1,5 godziny do wyrastania.
pieczenie
Nacinamy
Pieczemy w naparowanym i nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 40-45 minut.
Ja piekłam w żeliwnym garnku ( gęślarce) wcześniej posmarowałam górę wodą.
Upieczony chleb wyciągamy i przekładamy na kratkę do wystudzenia
Smacznego :)
SylaUla
reanja
dziękuje i polecam:)