Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Drożdżowy chleb orkiszowy z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo smaczny, lekko wilgotny dzięki kaszy, chleb wyłącznie z mąki orkiszowej. Użyłam dwóch typów: 1050 i 2000.

Drożdżowy chleb orkiszowy z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowy chleb orkiszowy z kaszą jaglaną

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy chleb orkiszowy z kaszą jaglaną
Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Dodać złociste siemię lniane. Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Wlać do misy, dodać ogrzany do temperatury pokojowej jogurt. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i włożyć do formy (21cm średnicy). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce
Drożdżowy chleb orkiszowy z kaszą jaglaną
Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Dodać złociste siemię lniane.
Drożdżowy chleb orkiszowy z kaszą jaglaną
Dodać ugotowaną i wystudzoną kaszę jaglaną.
Drożdżowy chleb orkiszowy z kaszą jaglaną
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Wlać do misy, dodać ogrzany do temperatury pokojowej jogurt. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Drożdżowy chleb orkiszowy z kaszą jaglaną
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść, uformować bochenek i włożyć do formy (21cm średnicy). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.