Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymiWykonanie ciasta:
Do miski wsypujemy suche składniki, obie mąki i płatki owsiane.
Wykonanie ciasta:
Następnie drożdże i miód prawdziwy rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąk i płatków owsianych i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy ciasta, należy je tylko dokładnie wymieszać.
Wykonanie ciasta:
Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Moja rada: w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt gęste trzeba dolać ciepłego mleka i wymieszać, a do zbyt rzadkiego dosypać trochę mąki i wymieszać.
Po tych 30 minutach do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki podczas zagniatania. Ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Do pieczenia:
Następnie gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę, formujemy podłużny chlebek, następnie przekładamy go to foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej olejem za pomocą pędzelka i posypanej obficie płatkami owsianymi. Tak uformowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę nam podrósł.
Pieczenie:
Następnie wyrośnięty chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez tak około 45-50 minut.
Studzenie i podanie:
Upieczony chleb wyjmujemy od razu z foremki i studzimy go na kratce. Wystudzony kroimy bardzo ostrym nożem na kromeczki i podajemy.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste to należy dolać mleka, a zbyt rzadkie to dosypać mąki.
mocsłodkości
Babeczka35
Bardzo polecam upiec :) Taki domowy najlepszy :)
ciasteczka
Babeczka35
Chętnie się podzielę jak gdzieś dostanę drożdże. U nas niema, niestety :(
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki