Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny domowy chleb z niezwykle chrupiącą skórką. Warto poświęcić chwilę i go upiec. Wbrew pozorom upieczenia chleba nie jest trudne, a smak i zapach obłędny.

Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi

Wykonanie ciasta:

Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.

Do miski wsypujemy suche składniki, obie mąki i płatki owsiane.

Wykonanie ciasta:

Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi
Ciasto mieszamy widelcem, ale go nie zagniatamy.

Następnie drożdże i miód prawdziwy rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąk i płatków owsianych i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy ciasta, należy je tylko dokładnie wymieszać.

Wykonanie ciasta:

Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy.

Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

Moja rada: w razie potrzeby gdyby ciasto było zbyt gęste trzeba dolać ciepłego mleka i wymieszać, a do zbyt rzadkiego dosypać trochę mąki i wymieszać.

Po tych 30 minutach do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki podczas zagniatania. Ponownie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Do pieczenia:

Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi
Chleb formujemy z ciasta i wkładamy do keksówki.

Następnie gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę, formujemy podłużny chlebek, następnie przekładamy go to foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej olejem za pomocą pędzelka i posypanej obficie płatkami owsianymi. Tak uformowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę nam podrósł.

Pieczenie:

Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi
Chleb pieczemy do zrumienienia przez około 50 minut.

Następnie wyrośnięty chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez tak około 45-50 minut.

Studzenie i podanie:

Chleb pszenno-orkiszowy z płatkami owsianymi
Chleb studzimy na kratce i zimny kroimy na kromki.

Upieczony chleb wyjmujemy od razu z foremki i studzimy go na kratce. Wystudzony kroimy bardzo ostrym nożem na kromeczki i podajemy.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki. Jeżeli ciasto wyjdzie nam zbyt gęste to należy dolać mleka, a zbyt rzadkie to dosypać mąki.


Tagi:

pieczywo chleb