Sposób przygotowania:
Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiemWykonanie farszu:
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sicie z nadmiaru wody. Ząbki czosnku obieramy kroimy w drobną kosteczkę.
Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i przesmażamy chwilę uważając żeby za mocno się nie przypiekł się, bo będzie gorzki, następnie wrzucamy szpinak i dusimy około 10 minut często mieszając, następnie dodajemy ser, zioła i przyprawy, mieszamy aż ser dokładnie połączy się ze szpinakiem.
Należy pamiętać, żeby dokładnie odparować nadmiar wody. Farsz studzimy.
Wykonanie ciasta:
Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy do tych składników ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, powinno być gładkie i elastyczne.
W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki.
Następnie zagniecione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło.
Ciasto powinno odpocząć w temperaturze pokojowej.
Lepienie pierogów:
Następnie gdy ciasto odpocznie wałkujemy je cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Szklanką wykrawamy krążki. Następnie na krążki nakładamy farsz szpinakowy i zlepiamy dokładnie brzegi.
Gotowanie:
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową.
Podanie:
Podajemy je zaraz po ugotowaniu z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką. Smacznego.
Porady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.
mocsłodkości
Babeczka35
Proszę zrobić :) Są pyszne :) Polecam :)
robaczek
Babeczka35
Bardzo polecam :)
lukrowanepierniczki