Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi ze szpinakiem z pysznym ciastem pszenno-orkiszowym. Idealne na obiad. Są bardzo sycące. Polecam :)

Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem

Składniki:

Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • półtorej szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju

Farsz:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem

Wykonanie farszu:

Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem
Z podanych składników wykonujemy farsz szpinakowy.

Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sicie z nadmiaru wody. Ząbki czosnku obieramy kroimy w drobną kosteczkę.

Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i przesmażamy chwilę uważając żeby za mocno się nie przypiekł się, bo będzie gorzki, następnie wrzucamy szpinak i dusimy około 10 minut często mieszając, następnie dodajemy ser, zioła i przyprawy, mieszamy aż ser dokładnie połączy się ze szpinakiem.

Należy pamiętać, żeby dokładnie odparować nadmiar wody. Farsz studzimy.

Wykonanie ciasta:

Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem
Z podanych składników wykonujemy ciasto na pierogi.

Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy do tych składników ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, powinno być gładkie i elastyczne.

W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki.

Następnie zagniecione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło.

Ciasto powinno odpocząć w temperaturze pokojowej.

Lepienie pierogów:

Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem
Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy i lepimy pierogi.

Następnie gdy ciasto odpocznie wałkujemy je cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Szklanką wykrawamy krążki. Następnie na krążki nakładamy farsz szpinakowy i zlepiamy dokładnie brzegi.

Gotowanie:

Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem
Pierogi gotujemy kilka minut i odcedzamy.

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową.

Podanie:

Pszenno-orkiszowe pierogi ze szpinakiem
Gotowe pierogi podajemy z cebulką zrumienioną na maśle.

Podajemy je zaraz po ugotowaniu z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką. Smacznego.

Porady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.