nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Chleb pszenno-razowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chleb pszenno-razowy, domowy, posypany sezamem i siemieniem lnianym. Najlepszy jeszcze ciepły z masłem!

Chleb pszenno-razowy

Składniki:

Chleb pszenno-razowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-razowy

Przygotowanie ciasta

Ciasto przygotowuję w maszynie. Umieszczam składniki mokre, potem suche i na końcu drożdże. Nastawiam program do wyrastania ciasta. Można przygotować w sposób tradycyjny robiąc rozczyn z wody drożdży i cukru.

Formowanie chleba

Ciasto wyciągamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować wodą i obsypać ziarnem sezamu i siemienia.

Pieczenie chleba

Chleb pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Studzimy na kratce.