Sposób przygotowania:
Ryżowy chleb bezglutenowyprzygotowanie
Z drożdży, cukru, 4 łyżek maślanki i 2 łyżek mąki ryżowej robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie maślankę lekko podgrzewamy- najlepiej jest ja cały czas mieszać bo lubi się rozwarstwiać.
Mieszamy
Do miski wsypujemy mąkę ze skrobią, dodajemy ziarna i sól.
pieczenie
Dodajemy maślankę i jajka, delikatnie wyrabiamy do połączenia się składników.
Dodajemy zaczyn i przestudzone masło i mieszamy.
Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i przykrywamy folią spożywczą
Odstawiamy do wyrastania, a czas zależy od temperatury otoczenia- ja po 30 minutach włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 45-50 minut i sprawdzamy patyczkiem i wyciągamy.
Oddzielamy ciasto od blaszki i studzimy na kratce kuchennej.
Bochenek po całkowitym wystudzeniu otulamy czystą ściereczką i przechowujemy w lodówce.
SylaUla