reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ryżowy chleb bezglutenowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

No cóż, zaczynam się na nowo uczyć gotować i piec. I choć z gotowaniem to jeszcze nie ma takiego problemu to ciasta i pieczywo trochę mnie przerażają.

Ryżowy chleb bezglutenowy

Składniki:

Ryżowy chleb bezglutenowy

 

  • składniki:
  • 2,5 szklanki białej mąki ryżowej
  • 1,5 szklanki skrobi z tapioki
  • 1,5 szklanki maślanki naturalnej lub jogurtu ( nie greckiego)
  • 5 jaj M (4 L)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki zmielonych nasion chia
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

Ryżowy chleb bezglutenowy

przygotowanie

Ryżowy chleb bezglutenowy
Jajka i reszta skłądników powinny mieć temperaturę pokojową

Z drożdży, cukru, 4 łyżek maślanki i 2 łyżek mąki ryżowej robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie maślankę lekko podgrzewamy- najlepiej jest ja cały czas mieszać bo lubi się rozwarstwiać.
Mieszamy

Do miski wsypujemy mąkę ze skrobią, dodajemy ziarna i sól.

pieczenie

Ryżowy chleb bezglutenowy
długość wyrastania jest dość indywidualna i zależy od temperatury w pomieszczniu

Dodajemy maślankę i jajka, delikatnie wyrabiamy do połączenia się składników.

Dodajemy zaczyn i przestudzone masło i mieszamy.

Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.

Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i przykrywamy folią spożywczą

Odstawiamy do wyrastania, a czas zależy od temperatury otoczenia- ja po 30 minutach włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 45-50 minut i sprawdzamy patyczkiem i wyciągamy.

Oddzielamy ciasto od blaszki i studzimy na kratce kuchennej.

Bochenek po całkowitym wystudzeniu otulamy czystą ściereczką i przechowujemy w lodówce.