Sposób przygotowania:
Pieczona łopatka
Łopatkę myjemy, osuszamy i wykrajamy żyłki (jeśli trzeba). Przyprawy mieszamy ze sobą i posypujemy mięso z każdej strony a następnie je nacieramy. Sznurkiem związujemy łopatkę aby przybrała kształt pieczeni i wkładamy ją do rękawa. Zawiązujemy rękaw do pieczenia z obu stron, usuwając z niego nadmiar powietrza.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie umieszczamy łopatkę w rękawie na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni ( po godzinie przecinamy rękaw i pieczemy w otwartym).Kroimy dopiero zimne mięso.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie umieszczamy łopatkę w rękawie na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni ( po godzinie przecinamy rękaw i pieczemy w otwartym).Kroimy dopiero zimne mięso.