slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 648]

Pieczona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną domową wędlinkę pieczoną. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wybornie. Polecam.

Pieczona łopatka

Składniki:

Pieczona łopatka

 

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka
Łopatkę myjemy, osuszamy i wykrajamy żyłki (jeśli trzeba). Przyprawy mieszamy ze sobą i posypujemy mięso z każdej strony a następnie je nacieramy. Sznurkiem związujemy łopatkę aby przybrała kształt pieczeni i wkładamy ją do rękawa. Zawiązujemy rękaw do pieczenia z obu stron, usuwając z niego nadmiar powietrza.

Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie umieszczamy łopatkę w rękawie na blaszce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni ( po godzinie przecinamy rękaw i pieczemy w otwartym).Kroimy dopiero zimne mięso.