Sposób przygotowania:
Chleb razowy z ziarnamiETAP 1:
Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
W drugiej misce wymieszać obie mąki i ziarna słonecznika.
ETAP 2:
Do miski z mąką dodać spieniony rozczyn drożdżowy i resztę ciepłego mleka.
ETAP 3:
Wyrabiać około 10 minut ręcznie lub robotem kuchennym z mieszadłami do ciasta drożdżowego.
ETAP 4:
Następnie dodać oliwę i sól, wyrabiać przez kolejne 5 minut.
Miskę z ciastem przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 5:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować bochenek i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
Następnie ostrym nożem naciąć w kilku miejscach, posmarować wodą za pomocą pędzelka, posypać czarnym sezamem i słonecznikiem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, ostudzić.