Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Chleb razowy z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chleb pszenno- razowy z ziarnami słonecznika jest bardzo smaczny i zdrowy. Zapach pieczonego chleba unosi się w całym domu.

Chleb razowy z ziarnami

Składniki:

Chleb razowy z ziarnami

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb razowy z ziarnami

ETAP 1:

Chleb razowy z ziarnami
Suche składniki wsypać do miski, razem wymieszać.

Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.

W drugiej misce wymieszać obie mąki i ziarna słonecznika.

ETAP 2:

Chleb razowy z ziarnami
Do suchych składników dodać składniki mokre.

Do miski z mąką dodać spieniony rozczyn drożdżowy i resztę ciepłego mleka.

ETAP 3:

Chleb razowy z ziarnami
Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą mieszadeł

Wyrabiać około 10 minut ręcznie lub robotem kuchennym z mieszadłami do ciasta drożdżowego.

ETAP 4:

Chleb razowy z ziarnami
Pod koniec wyrabiania ciasta dodać oliwę i sól.

Następnie dodać oliwę i sól, wyrabiać przez kolejne 5 minut.

Miskę z ciastem przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Chleb razowy z ziarnami

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować bochenek i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.

Następnie ostrym nożem naciąć w kilku miejscach, posmarować wodą za pomocą pędzelka, posypać czarnym sezamem i słonecznikiem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Upieczony chlebek wyjąć z foremki, ostudzić.


Tagi:

chleb pieczywo