Sposób przygotowania:
Chleb pszenno - ryżowy
Obie mąki wsypać do miski, dodać sól, drożdże i cukier. Wszystko wymieszać a następnie dolać do miski olej i wodę i znów wymieszać aby składniki się połączyły. Potem wyrobić ciasto, oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakrywając miskę ściereczką.
Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć je z miski i obracając ciasto o 45 stopni składać ciasto kilka razy. Potem tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować olejem i wysypać mąką. Z ciasta uformować okrągły bochenek i włożyć do formy, zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 200 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a gdy ciasto wyrośnie szybko naciąć wierzch na krzyż i wstawić formę do piekarnika.
Przez 35-40 minut piec chleb a następnie wystudzić go na kratce.
Gdy ciasto podwoi objętość wyjąć je z miski i obracając ciasto o 45 stopni składać ciasto kilka razy. Potem tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować olejem i wysypać mąką. Z ciasta uformować okrągły bochenek i włożyć do formy, zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 200 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a gdy ciasto wyrośnie szybko naciąć wierzch na krzyż i wstawić formę do piekarnika.
Przez 35-40 minut piec chleb a następnie wystudzić go na kratce.
SylaUla