Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Chleb pszenno-żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki i łatwy w przygotowaniu chleb z mąki pszennej i żytniej, którego nie trzeba wyrabiać, wystarczy wymieszać łyżką.

Chleb pszenno-żytni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno-żytni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno-żytni
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół szklanki ciepłej wody i cukier. Mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.

Do miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy. Dodajemy rozczyn oraz resztę wody i mieszamy drewnianą łyżką przez kilka minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Przekładamy ciasto na naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Przykrywamy i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 25 minut.
Chleb pszenno-żytni
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół szklanki ciepłej wody i cukier. Mieszamy.
Chleb pszenno-żytni
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy.
Chleb pszenno-żytni
Dodajemy rozczyn oraz resztę wody i mieszamy drewnianą łyżką przez kilka minut.
Chleb pszenno-żytni
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.