Sposób przygotowania:
Chleb pszenno-żytni
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy pół szklanki ciepłej wody i cukier. Mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu.
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy. Dodajemy rozczyn oraz resztę wody i mieszamy drewnianą łyżką przez kilka minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto na naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Przykrywamy i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 25 minut.
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy. Dodajemy rozczyn oraz resztę wody i mieszamy drewnianą łyżką przez kilka minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Przekładamy ciasto na naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Przykrywamy i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze 25 minut.