Sposób przygotowania:
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej
Kaszę przepłukujemy gorąca i zimna wodą. Do garnka wlewamy gorąca wodę i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Ugotowaną kaszę studzimy.
Cukinię myjemy i osuszamy z wody, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach do miski. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kosteczkę.
Cukinię dociskamy z nadmiaru płynu i wkładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy ( jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej płatków jaglanych). Wyrabiamy masę na pasztet i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociskamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,30 minut.
Cukinię myjemy i osuszamy z wody, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach do miski. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kosteczkę.
Cukinię dociskamy z nadmiaru płynu i wkładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy ( jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej płatków jaglanych). Wyrabiamy masę na pasztet i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociskamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,30 minut.