kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny pasztet z cukinii i kaszy jaglanej. Pasztet jest łagodny i delikatny w smaku. Polecam.

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej
Kaszę przepłukujemy gorąca i zimna wodą. Do garnka wlewamy gorąca wodę i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Ugotowaną kaszę studzimy.

Cukinię myjemy i osuszamy z wody, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach do miski. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Paprykę kroimy w kosteczkę.

Cukinię dociskamy z nadmiaru płynu i wkładamy do miski. Dodajemy resztę składników i mieszamy ( jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej płatków jaglanych). Wyrabiamy masę na pasztet i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko dociskamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,30 minut.
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej
Do startej cukinii dodajemy sól i mieszamy.
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej
Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej
Wszystkie składniki na pasztet wkładamy do miski i mieszamy.
Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej
Pasztet po upieczeniu studzimy, kroimy zimny.