czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Chleb żytni z orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowe pieczywo na zakwasie nie ma sobie równych, warto odważyć się na jego przygotowanie, na pewno nie będziecie żałować :)

Chleb żytni z orzechami

Składniki:

Chleb żytni z orzechami

 

  • 20 dkg mąki chlebowej
  • 15 dkg mąki żytniej razowej
  • 15 dkg zakwasu żytniego
  • 1 dkg świeżych drożdży
  • 1-1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 dkg posiekanych orzechów

Sposób przygotowania:

Chleb żytni z orzechami
Drożdże zalać w misce wodą i wymieszać z cukrem, dodać mąkę chlebową i razową oraz zakwas i sól. Wyrabiać ciasto około 5 minut, powinno być dosyć luźne i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Następnie wymieszać z orzechami i przełożyć do natłuszczonej keksówki i odstawić jeszcze na 45 minut.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Ciepły chleb wyjąc z blaszki i przestudzić.

Tagi:

chleb pieczywo