Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Chleb pszenno żytni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy pieczony chleb, którego zapach unosi się po całym domu. Skuś się i przygotuj, mięciutki chrupiący chlebek.

Chleb pszenno żytni

Składniki:

Chleb pszenno żytni

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno żytni

I

Chleb Pszenno Żytni
Przygotowanie rozczyny oraz przygotowanie ciasta do wypieku chleba.

1. Drożdże kruszę do miski do miski, dodaję jedną łyżkę mąki pszennej, cukier, stopniowo wlewam wodę, rozrabiam i odstawiam do wyrośnięcia.
2. Do większej miski wsypuję pozostałe mąki, sól, wlewam maślankę, ocet, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę.

II

Chleb Pszenno Żytni
Przekładanie ciasta do formy , nacinanie i pieczenie w rozgrzanym piekarniku.

3. Po tym czasie ciasto przekładam do podłużnej formy, dowolnie nacinam i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

III

4. Chleb gotowy.
5. Smacznego.


Tagi:

chleb